Pitve

Pitve

Na samom ulazu u klanac Vratnik, 3 km udaljeno od Jelse, smjestilo se selo Pitve. Pitve je jedno od najstarijih mjesta na otoku Hvaru. Sastoji se od Gornjih (starih) i Donjih (novih) Pitava, nastalih u različitim povijesnim razdobljima. Zbog svog izrazito povoljnog položaja i obrambenih mogućnosti, u Pitvama je sačuvana stoljetna arhitektura tipičnog dalmatinskog sela. Pitve će očarati svakog posjetitelja svojim tijesno vezanim kamenim kućama, uskim popločenim uličicama i malim pjacetama gdje se prošlost krije iza svake drvene škure, dok nepobitni sklad ljudskog stvaralaštva i prirode izvire iz gotovo svakog prizora. Na obronku između dva naselja Pitava, nalazi se župna crkva Sv. Jakova sagrađena još 1877. g. odakle se pruža izniman panoramski pogled, a prošetate li do Gornjih Pitava, uživat ćete u veličanstvenom prizoru: Veliko polje, Jelsa, otok Brač, hvarski kanal, makarsko primorje. U Pitvama i usred ljeta i najvećih ljetnih vrućina možete uživati u svježem zraku i nadasve ugodnim noćima, a nezaobilaznu draž ovom selu daje i čista netaknuta priroda s kojom se selo skladno stopilo. Iz Pitava, od klanca Vratnik kreće i stari put koji do Zavale vodi serpentinama preko brda Sv. Ante ( 550m), kao i tunel dug 1400 m koji izlazi na južnu stranu otoka Hvara i vodi do Zavale, Ivan Dolca i Svete Nedjelje.

throuh-the-pitve-tunnelGrad Hvar, udaljen je 20 minuta vožnje autom, dok je Jelsa udaljena svega 5 min. Pitve su povezane južnom stranom otoka starim tunelom Pitve-Zavala, tunel je donedavno bio jedina veza između naselja na južnoj strani otoka (ZavalaIvan DolacJagodnaSveta Nedjelja) i Jelse. Tunel je dugačak 1400 metara, nije asfaltiran i nema svjetla, a širok je dovoljno tek za jednosmjerni promet, pa se smjer prometovanja regulira semaforima na ulazima u tunel.

Zbog jedinstvenosti ovog malog mjesta smjestili smo naše kuće upravo u Pitvama, u kojim ćete moći uživati uz potpunu privatnost, a s divnim pogledima na more i obližnje selo stoljetne arhitekture. Kuće su luksuzno opremljene, ali svoju najveću prednost dajemo high-class usluzi koju možete uživati na svom odmoru. Dugogodišnjim iskustvom u luxury turizmu svoj odmor možete prepustii u naše ruke kako bi vam isti bio u potpunosti iskorišten.